Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΛΕΞΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ



Σ’ αυτούς τους δύσκολους ομολογουμένως καιρούς που ζούμε, έχω την άποψη πως αν λιγάκι αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κόσμο γύρω μας, η ζωή μας μπορεί να βελτιωθεί.
Επίσης έχω την άποψη πως χρειάζεται επειγόντως να βάλουμε έστω λίγη φιλοσοφία στη ζωή μας.

Έχουμε την τύχη να ‘χουμε γεννηθεί στη χώρα που τη γέννησε και της έδωσε λόγο και υπόσταση. Έχουμε την τύχη να είμαστε το λίκνο που τη νανούρισε, την άντρωσε και την παρακολούθησε να μεγαλουργεί. Είναι λυπηρό πως σήμερα την έχουμε σχεδόν ξεχάσει, όχι ως θεωρία, αλλά ως πράξη στην καθημερινότητά μας.

Η φιλοσοφία δεν είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που η θέση του είναι στα ράφια της βιβλιοθήκης ή στα γραφεία των μελετητών της. Η φιλοσοφία είναι στάση ζωής, είναι οπτική, είναι όπλο που βοηθά να ζούμε με αξιοπρεπέστερες συνθήκες τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους συνανθρώπους μας.

Η μελέτη της φιλοσοφίας έχει πρακτικά οφέλη. Μας βοηθά ν’ αναπτύξουμε μια προσωπική θεώρηση της ζωής.
Χωρίς την πινελιά της φιλοσοφίας στη ζωή μας, εύκολα μπορούμε να μετατραπούμε σε άδεια από πνεύμα σαρκία ή σε ρομπότ που ασθμαίνοντας και βαρυγκωμώντας ζουν την κάθε μέρα όπως τους την υποδεικνύουν.

Η μελέτη της φιλοσοφίας μας βοηθά ν’ αντιληφθούμε τον εαυτό μας σαν ένα μοναδικό στοιχείο ενός τεράστιου συνόλου, που βεβαίως το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε μας επηρεάζει, αλλά δεν επιτρέπουμε σ’ αυτό να καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Και μη βιαστούμε να παρασυρθούμε στη σκέψη πως η ποιότητα ζωής καθορίζεται από το πόσο χρήματα κουβαλάμε στο πορτοφόλι μας. Καμία σημασία δεν έχει το πορτοφόλι στη μοναδική αξία που έχει ο κάθε άνθρωπος.
Τα χρήματα βεβαίως είναι χρήσιμα, αλλά περισσότερο είναι το αναγκαίο κακό που μας χρειάζεται για να πληρώνονται οι λογαριασμοί, τα γούστα και οι υποχρεώσεις μας.

Η προσωπική αξία του κάθε ενός από μας δε μεταβάλλεται ανάλογα με τα ευρώ που διαθέτει ή τα αγαθά που κατέχει.

Ο ίδιος άνθρωπος θα ‘πρεπε να ‘μαστε και να νιώθουμε, είτε έχουμε ένα ευρώ στην τσέπη μας, είτε έχουμε χιλιάδες. Αυτό και άλλα πολλά μας το μαθαίνει η φιλοσοφία.

Μας βοηθά να στέψουμε το βλέμμα μέσα μας και ν’ αντιληφθούμε τον εαυτό μας κυρίως ως πνευματικές οντότητες.

Μας βάζει να σκεφτούμε τις αξίες, να μάθουμε ποιες είναι και να δούμε αν τις κουβαλάμε μέσα μας.

Μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε αν αξίζει τελικά τον κόπο που ανταλλάξαμε τα ιδανικά και τα πιστεύω μας, για να γίνουμε ένα μοντέλο ανθρώπου συμβατό με τη σημερινή κοινωνία.

Η αγάπη για το φυσικό κόσμο που μας περιβάλει. Η αγάπη για τον άνθρωπο.
Η δίψα για τη γνώση. 
Η ανάγκη να καταλάβουμε το λόγο που υπάρχουμε. 
Η αγωνία να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που είχε, έχει και θα έχει ο άνθρωπος από την εμφάνισή του στη γη, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα συναντήσουμε στα μονοπάτια της φιλοσοφίας.

Δε μπορεί να γεννηθήκαμε μόνο για να παλεύουμε και να παιδευόμαστε σ’ ένα κόσμο γεμάτο ανισότητες και αδικίες.

Δε μπορεί να γεννηθήκαμε μόνο για να κάνουμε τους άλλους να πονάνε και εκείνοι με τη σειρά τους για ν’ απαλύνουν τον πόνο τους, να πονάνε εμάς.

Δε μπορεί να γεννηθήκαμε μονάχα για να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες μας, αυτές που έχουν και τα υπόλοιπα ζώντα όντα στον πλανήτη. Δηλαδή να τρώμε, να πίνουμε, να κοιμόμαστε και να κάνουμε έρωτα για ευχαρίστηση και για διαιώνιση του είδους μας.

Δε μπορεί να γεννηθήκαμε μόνο για να σπουδάζουμε ή να μη σπουδάζουμε, να μαθαίνουμε μια τέχνη, να δουλεύουμε ολημερίς και στο τέλος του μήνα με το ζόρι να πληρώνουμε τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις μας.

Δε μπορεί να γεννηθήκαμε μόνο για να κάνουμε υπομονή και να ζούμε μια επίπονη και δύσκολη ζωή την οποία δε μπορούμε ποτέ να χαρούμε στο εδώ και τώρα όταν τη ζούμε και μονίμως αναβάλουμε την ευτυχία μας για ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον.

Δε μπορεί να γεννηθήκαμε μόνο για να φέρνουμε παιδιά στον κόσμο που χωρίς τη δική μας γνώση και καθοδήγηση, να επιβιώνουν κατά τύχη, να μεγαλώνουν κατά τύχη, να ζουν κατά τύχη και να πεθαίνουν κατά τύχη στο τέλος.

Δε μπορεί να είναι μόνο αυτά η ζωή. Σίγουρα για κάποιο ανώτερο σκοπό έχουμε γεννηθεί.

(Σκοπίμως δεν αναφέρονται φιλοσοφικά ρεύματα, τάσεις και θεωρίες. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να παρουσιάσει μία ή περισσότερες ιδανικές φιλοσοφικές θεωρίες, μα να δώσει ερεθίσματα στον αναγνώστη να ανατρέξει σε βιβλία φιλοσοφία. Μ.Φ.)


Μαρία Φουσταλιεράκη 20-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας...