Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ





Ο Ταρτούφος, η σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου είναι από τα δημοφιλέστερα θεατρικά έργα. Έχει αγαπηθεί φανατικά από ηθοποιούς και κοινό κι έχει ανέβει πολλάκις ως σήμερα.
Φαντάζομαι πως είναι μεγάλη πρόκληση για ένα σκηνοθέτη ν' ανεβάσει ένα τέτοιο πολυπαιγμένο έργο, με πρωτοτυπία, φινέτσα, αλλά και φαντασία.
Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας τα κατάφεραν περίφημα. Με ευφυέστατη και ευρηματική σκηνοθετική ματιά, δημιούργησαν ένα καλαίσθητο και ζωντανό θεατρικό καμβά που πάνω του διαδραματίστηκε το διάσημο έργο.
Τα σκηνικά που ήταν εκπληκτικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως ολόκληρη η σκηνή είναι ένα ζωντανό καλειδοσκόπιο που αναπνέει διαχρονικά.
Ανθρώπινοι πίνακες ζωγραφικής προχωρούν σαν να επέπλεαν ή σα να πετούν μερικά εκατοστά πάνω από το σανίδι. 
Οι ηθοποιοί, άλλοτε με τη χάρη ενός μπαλέτου, άλλοτε με την αρμονία ομάδας συγχρονικής κολύμβησης και άλλοτε σα ζωντανές μαριονέτες, γίνονταν μέρος του καμβά και μέρος του σκηνικού.
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του θεατή ξεδιπλώνεται η διαχρονική ανθρώπινη αδυναμία και ανάγκη του ανθρώπου να φαίνεται καλός, ενάρετος και απόλυτα συμβατός ή συμβατικός με την κοινωνία άνθρωπος.
Μέσα από τον κεντρικό, τεράστιο και παραμορφωτικό καθρέφτη της σκηνής, μια οικογένεια σ' ένα άχρονο κόσμο, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις ηθικές κι ανήθικες αξίες ολόκληρης της κοινωνίας, στην οποία ανήκει και κατέχει θέση αξιοσέβαστη.
Όλα τα κοστούμια της παράστασης είναι πανέμορφα και πολύ πρωτότυπα. Απόλυτα συμβατά για τους ρόλους που επάξια υποστήριξαν οι εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί που πλαισίωσαν την παράσταση.
Δυναμική και  έντονη ήταν η ερμηνεία του Ταρτούφου από τον πρωταγωνιστή Αιμίλιο Χειλάκη. Και μόνο η  μορφή του προκαλούσε δέος και φόβο.
Ο Άλκης Κούρκουλος, επίσης πρωταγωνιστής, υποδύθηκε άψογα το ρόλο του αυστηρού πατέρα.
Στο τέλος της παράστασης, το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου τίμησε αντάξια όλους τους συντελεστές της παράστασης και άφησε μια επινίκια, ανεξίτηλη επίγευση, που με δυσκολία θα μπορέσει να ξεπεράσει άλλος σκηνοθέτης στο μέλλον.
Το στοίχημα του έργου κερδήθηκε πλήρως κι ο πήχης της πρόκλησης ανέβηκε εξαιρετικά ψηλά.
Εύγε σε όλους τους συντελεστές για την άψογη θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε στη Θεσσαλονίκη.



Μαρία Φουσταλιεράκη 26-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας...