Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΡΩΜΟΘΗΛΥΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ


ΒΡΩΜΟΘΗΛΥΚΑ" της Ιστορίας, Ελένη Στασινού, Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ.

Ένα βιβλίο αριστούργημα, ένα δείγμα ξεχασμένης καλής ελληνικής λογοτεχνίας.
Μία ιστορική μυθιστορία, ένα κόσμημα-σύμβολο που ακολουθεί ή και καθορίζει ακόμα τις ζωές άσχετων αρχικά ανθρώπων, όπου ο ένας εισχωρεί στη ζωή του άλλου με παράδοξους, για τους φυσικούς νόμους, τρόπους.
Ένα γαϊτανάκι απίστευτης ομορφιάς, περίτεχνα φτιαγμένο, έτσι όπως αξίζει για να υμνηθεί η ζωή, ο έρωτας, η ελευθερία, η λύτρωση, ο σκοπός που γεννηθήκαμε και το χρέος απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στον υλικό και τον πνευματικό κόσμο.

Είναι γεμάτο με μάχες, εξεγέρσεις, με φυγές, αλλά και με αγάπες και έρωτες που άλλοτε είναι καρμικοί και άλλοτε είναι απαγορευτικοί.
Με υποσχέσεις που όταν δεν τηρούνται, βαραίνουν τους απόγονους και με όρκους που όταν καταπατώνται είναι για καλό σκοπό.
Η άρτια ελληνική γλώσσα και η αριστοτεχνική γραφή γίνονται νυστέρι ακριβείας στα χέρια της συγγραφέως. Δεν υπάρχει άρθρο, επίθετο, ουσιαστικό που να είναι περιττό ή αταίριαστο.
Είναι ένα πυκνογραμμένο βιβλίο χωρίς να κάνει κοιλιά στην ιστορία του, δεν κουράζει με ανούσια και δε γεμίζει με άσκοπα λόγια ούτε μια παράγραφό του.

Η ιστορία του είναι πρωτότυπη, υπέροχη και τόσο αληθοφανής και ρεαλιστική με τις ντοπιολαλιές που χρησιμοποιεί.
Ξετυλίγεται σε μάκρος (καλύπτει σχεδόν δύο αιώνες) και είναι τοποθετημένη σε ένα πραγματικών γεγονότων ιστορικό πλαίσιο.
Τα πολυάριθμα ιστορικά στοιχεία, τα τοπωνύμια, οι εξηγήσεις, τα αίτια, τα αποτελέσματα και οι πηγές της έμπνευσης, είναι εντυπωσιακά και φανερώνουν τεράστια έρευνα και δουλειά από τη συγγραφέα.

Είναι ένα βιβλίο-πολιτιστικός θησαυρός που όταν το ξεκινήσει κανείς, παρά τον όγκο του, δε μπορεί να το αφήσει απ' τα χέρια του.


Μαρία Φουσταλιεράκη 28-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας...