Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΟΣ - ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΟΣ  - ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ

Όταν ξεκίνησα το καινούργιο βιβλίο του ΜΠΡΥΚΝΕΡ δεν ήμουν σίγουρη για το τι περίμενα, γιατί δεν είχα προλάβει να μάθω το οτιδήποτε γι' αυτό. Μάλλον περίμενα ένα δοκίμιο ή κάτι παρεμφερές.
Με αιφνιδίασε ευχάριστα, μα δεν έπεσα εντελώς έξω στην αρχική μου εκτίμηση. Ο συγγραφέας σ' αυτό το βιβλίο μας μιλάει για το μεγάλωμά του και τη σχέση του με το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του. Από τη μικρή παιδική του ηλικία. Κυρίως όμως μας μιλά για τη δύσκολη σχέση που είχε αυτός, αλλά και όλοι γύρω του, με τον πατέρα του.
Εξομολογείται δύσκολα και τραυματικά περιστατικά. Καταστάσεις πολύ βίαιες και οδυνηρές, μα με μια τέτοια απίστευτη ειλικρίνεια, ευθύτητα και ντομπροσύνη, που σοκάρει. Δεν είναι βεβαίως μια απλή περιγραφή ή καταγραφή γεγονότων από τη ζωή του. Μπρυκνερ είναι αυτός! Αναλύει σε βάθος όλο το πολιτικό, το οικονομικό και το πολιτιστικό περιβάλλον και σκηνικό της εποχής.
Σ' ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης μάλιστα, μας δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για τους λόγους, τις αιτίες και τις συγκυρίες που τον βοήθησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του και πώς όλα αυτά συνέβαλαν στην εξέλιξή του σε ένα τεράστιο στοχαστή-συγγραφέα.
Μικρό είναι σε όγκο το βιβλίο, μα τεράστιο σε νοήματα.
Για το μόνο που λυπάμαι, είναι που δεν το είχα διαβάσει πριν τη συνάντηση μαζί του στην πρόσφατη Έκθεση βιβλίου.
Θα 'θελα να του πω συγχαρητήρια και μπράβο, για την τόλμη και τη γενναιότητα που είχε να το γράψει και να ξεγυμνώσει έτσι απροκάλυπτα μπροστά μας, όλες τις σκοτεινιές της ψυχή του.
Νομίζω πως η απάντησή του θα ήταν, πως έχει συμφιλιωθεί πια με τον εαυτό του και με τον πατέρα του και πως ένιωσε την ανάγκη να κάνει αυτό το τόσο προσωπικό δώρο στους εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες του, για να τους ευχαριστήσει που χάρη σ' αυτούς δεν αναγκάστηκε να γίνει υπάλληλος για να επιβιώσει οικονομικά.
Αν αξιωθώ να τον ξανασυναντήσω, σίγουρα θα τον ρωτήσω.


Μαρία Φουσταλιεράκη 27-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας...