Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ


Υπάρχουν πηγάδια των ευχών που στην πραγματικότητα δεν είναι πηγάδια, μα άνθρωποι. Όχι όμως απ’ τους συνηθισμένους ανθρώπους που κυκλοφορούν γύρω μας.
Αυτοί οι όχι και τόσο συνηθισμένοι άνθρωποι, απαντώνται και στα δύο φύλα, είναι όμορφοι στην όψη γιατί έχουν όμορφη ψυχή. Τις περισσότερες φορές, ακόμα και αν προσπαθήσουμε να το κρύψουμε, στο πρόσωπό μας αντανακλάται ο εσωτερικός μας κόσμος.

Είναι μεγάλη ευλογία να έχεις γνωρίσει πηγάδια των ευχών στη ζωή σου. Εγώ στάθηκα πολύ τυχερή και έχω γνωρίσει πολλά ως τώρα. Άλλοτε φορούσαν παντελόνια, όχι όμως επειδή κρύωναν, και άλλοτε φορούσαν μακριά φορέματα που αναδείκνυαν τη θηλυκότητά τους.

Εκτός απ’ την ομορφιά στην όψη, έχουν κι άλλα κοινά χαρακτηριστικά αυτοί οι ξεχωριστοί άνθρωποι.
Και μόνο που βρίσκεσαι δίπλα τους νιώθεις πολύ όμορφα, τους περιβάλλει θαρρείς μια λαμπερή και χαρούμενη αύρα που μετατρέπει σε ηλιόλουστη ακόμα και μια μουντή μέρα.

Αν τύχει ν’ αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα και να είσαι θλιμμένος, αυτοί οι ξεχωριστοί άνθρωποι δε θα σου πουν συγκαταβατικά πως έτσι είναι η ζωή, και πως όλοι περνούν δυσκολίες, αλλά θα σε κοιτάξουν με κατανόηση και αγάπη στα μάτια και θα σε ρωτήσουν τί πρέπει να κάνουν για να σε διευκολύνουν απ’ το βάρος που κουβαλάς.

Αν έχεις κάνει μόλις ερωτικό καυγά και είσαι πυρ και μανία με το σύντροφό σου, πρώτα θα βρίσουν μαζί σου με αχαρακτήριστα επίθετα τον “εχθρό” και μετά αφού ηρεμήσεις και επανέλθουν οι σφυγμοί σου στα φυσιολογικά επίπεδα, θα ξεκινήσουν ήρεμα να σου θυμίζουν όλα του τα προτερήματα, τις όμορφες στιγμές που έχετε περάσει κι όλα εκείνα που σας ενώνουν.

Αν σου συμβεί να χάσεις την πίστη και την εκτίμηση στον εαυτό σου και νομίσεις πως δε σου αξίζει η ευτυχία που ζεις ή η επαγγελματική καταξίωση που έχεις επιτύχει, θα γελάσουν δυνατά μαζί σου και θα σου απαριθμήσουν ένα – ένα, όλα εκείνα που σε κάνουν ένα σπουδαίο άνθρωπο με ή χωρίς αυτές τις επιτυχίες στο ενεργητικό σου.

Αντίθετα, αν είσαι ενθουσιασμένος γιατί σου συμβαίνει κάτι συναρπαστικό, εκείνοι χαίρονται περισσότερο από σένα. Το βλέπεις στο σφιχταγκάλιασμα και στα μάτια τους που ακτινοβολούν από χαρά.
Τη δε εκτίμησή τους, την καταλαβαίνεις στον τρόπο που μιλάνε στους τρίτους για σένα, ειδικά άμα είσαι απών.

Είναι μεγάλη ευλογία να έχεις πηγάδια των ευχών στη ζωή σου. Άλλοι τους λένε φίλους. Εγώ τους ονομάζω πηγάδια των ευχών, όχι γιατί σου ικανοποιούν επιθυμίες και όνειρα, αυτό είναι πολύ προσωπική δουλειά για τον καθένα και πρέπει να την κάνει μόνος του, αλλά επειδή σ’ αυτά τα πηγάδια ξέρεις πως είσαι ασφαλής να ξεγυμνώσεις την ψυχή σου και να εκμυστηρευτείς χωρίς δισταγμό ακόμα και τα πιο τρελά σου όνειρα, ακόμα και τις πιο απίθανες προσδοκίες που έχεις απ’ τη ζωή, χωρίς να σε ζηλέψουν, χωρίς να σε χλευάσουν και κυρίως, χωρίς ποτέ να σε προδώσουν και να σε εκμεταλλευτούν.

Τα πηγάδια των ευχών είναι αστείρευτα. Ποτέ δε θα τα δεις χωρίς νερό ή λάμψη, γιατί όταν η στάθμη τους σε αποθέματα αρχίζει να κατεβαίνει επικίνδυνα από τη συνεχή προσφορά, έχουν φροντίσει να έχουν δίπλα τους άλλα πηγάδια των ευχών, για ν’ αντλούν από κει το νερό και τη λάμψη που τους χρειάζεται.

Το δικό μου πηγάδι των ευχών φοράει ένα μαύρο χείμαρρο στο κεφάλι κι ένα ανεξίτηλο χαμόγελο γεμάτο αγάπη στο στόμα


Μαρία Φουσταλιεράκη 22-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας...