Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ KAIRLOV - ΠΕΜΗ ΓΚΑΝΑ - 2016 -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ


Ξεκίνησα να διαβάζω το KAIRLOV, το πρώτο βιβλίο της Πέμη Γκανά, μιας πολλά υποσχόμενης και πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως, έχοντας στο μυαλό μου την επιείκεια, μα και τη δικαιοσύνη στην αξιολόγησή μου.
Ομολογώ πως με εξέπληξε πολύ ευχάριστα με την όμορφη γλώσσα που μεταχειρίζεται και τα πολύ σωστά ελληνικά.
Είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, με ιδιαίτερη και αγωνιώδη πλοκή που σε αναγκάζει να το διαβάσεις απνευστί. Είναι γεμάτο υπέροχες περιγραφές τοπίων και με μια ιδιαίτερα οξυδερκή ανάλυση, φωτίζει την ψυχολογία των ηρώων. Οι περιγραφές διαρκούν τόσο, όσο για να κεντρίσουν τη φαντασία, χωρίς να είναι κουραστικές ή με περιττές λεπτομέρειες.

Η εξιστόρηση της ασυνήθιστη ζωής της ισχυρής οικογένειας των Καρλόφσκι ξεκινά σαν παραμύθι, με αφηγήτρια την κεντρική  και βασική ηρωίδα, Αναστασία Ιβάνοβνα Καρλόφσκι.
Λευκορωσία, 19ος αιώνας. Αυτοκρατορία, Αγία Πετρούπολη, τσάροι, τσαρίνες, δούκισσες, σαμοβάρια, αυστηρά εθιμοτυπικά πρωτόκολλα, μητρότητα, αγωνία, αγάπη, αυτοθυσία.

Απρόσμενη, πρωτότυπη και ευφάνταστη η ιστορία που ξετυλίγεται με μαεστρία και στην εξέλιξή της  θαυμάζουμε τις έξυπνες ανατροπές. Το δε τέλος είναι ακόμα εξυπνότερο μα και ευρηματικό, ιστορία μέσα σε ιστορία.

Σε όλο το βιβλίο συναντάμε καλοδουλεμένες κινηματογραφικές σκηνές. Η πλοκή της ιστορίας το βοηθάει να γίνει ένα άριστο φιλμ νουάρ εποχής. Εύκολα μπορώ να το φανταστώ σαν ακριβή κινηματογραφική ταινία ή θεατρικό έργο αλλοτινής εποχής.

Στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας της, η συγγραφέας, έγραψε ένα τόσο καλό βιβλίο που δύσκολα φαντάζεται κανείς πως είναι το πρώτο της. Αυτόματα, έβαλε τον πήχη της καριέρας της πολύ ψηλά και αναμένουμε να μας εκπλήξει εξίσου ευχάριστα και με το δεύτερο βιβλίο της.


Μαρία Φουσταλιεράκη 11-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας...