Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ


Ο πρώτος μύθος που καταρρίπτεται μέσα στο κεφάλι του ανθρώπου που είναι γατόφιλος και αποφασίζει να γίνει γατομάνα ή γατοπατέρας, είναι αυτός που λέει πως οι γάτες δεν αγαπούν τους ανθρώπους που τις φιλοξενούν.

Γιατί μονάχα να φιλοξενήσεις και ν’ αναθρέψεις μπορείς μια γάτα. Ποτέ δε θα γίνεις το αφεντικό της όπως θα γίνεις σ’ ένα σκύλο.
Οι γάτες δεν έχουν αφεντικά. Μπορεί στην πορεία της ζωή τους ν’ αποκτήσουν δίποδους γονείς, δίποδα αδέρφια και μάλιστα να έχουν έντονα ανταγωνιστική σχέση μαζί τους, αλλά ποτέ δε θ’ αποκτήσουν αφεντικό.

Το γεγονός ότι δε μας λογαριάζουν σαν αφεντικά δε σημαίνει πως δε μας αγαπούν και δε μας το δείχνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Οι γάτες αγαπούν πολύ και μάλιστα δένονται συναισθηματικά με την οικογένεια που ζουν μαζί της.

Είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος πλάσματα που έχουν όμως έντονη προσωπικότητα και απόλυτες απόψεις για τους ανθρώπους.

Η γάτα δε θα δεθεί μαζί σου και δε θα σ’ αγαπήσει επειδή τη φροντίζεις, την ταΐζεις και τη χαϊδεύεις.

Καθόλου. Θα σ’ αγαπήσει μόνο αν νιώσει πως έχεις αληθινά αισθήματα για κείνη. Τότε μόνο θα σου ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο την αγάπη που εισπράττει και αν είναι μια πρώην αδέσποτη γάτα θα στην ανταποδώσει στον υπέρτατο βαθμό.

Οι γάτες νιώθουν την αγάπη μα και την αντιπάθειά μας, καταλαβαίνουν τα λόγια που τους λέμε και πολλοί από μας που έχουμε τη χαρά να έχουμε μέλη στην οικογένειά μας χνουδωτές ομορφιές, συνομιλούμε μαζί τους.

Ας φαίνεται απίθανο ή παράλογο. Συμβαίνει. Με τον καιρό, ακριβώς όπως με ένα νεογνό που η μάνα αρχίζει και αποκωδικοποιεί σταδιακά το κλάμα του και το μεταφράζει σε επιθυμίες, έτσι και με τη γάτα. Με τον καιρό το νιαούρισμα δεν είναι απλά ένα νιαούρισμα στ’ αυτιά μας, μα ο τρόπος της να επικοινωνεί. Απαιτώντας μάλιστα με σαφήνεια τις όποιες ανάγκες της.

Οι γάτες αγαπούν πολύ τον ύπνο. Όχι μόνο το χειμώνα, μα κάθε εποχή. Όταν κάνει πολύ κρύο θα τις δεις να βρίσκουν τα πιο ζεστά μέρη του σπιτιού, μπορεί και κάτω απ’ το καλοριφέρ, για να κοιμηθούν και το καλοκαίρι θα βρουν αντίστοιχα το πιο δροσερό μέρος για ν’ απλωθούν για ραχάτι.

Λέγεται πως οι γάτες αντιλαμβάνονται τα ενεργειακά πεδία και βάσει αυτών διαλέγουν τα αγαπημένα τους μέρη μέσα στο σπίτι.

Αγαπούν τις μαλακές κουβέρτες που έχουν τη μυρωδιά των ανθρώπων και φυσικά τα κρεβάτια μας. Το καλύτερο μέρος για να κοιμηθούν είναι όχι απλά στο ζεστό σου κρεβάτι, μα πάνω στο ζεστό σου σώμα.

Είναι μεγάλη απόδειξη αγάπης να κοιμάται στο κεφάλι σου δίπλα ή πάνω στο στήθος σου η γάτα. Και ας στο πλακώνει σε σημείο να δυσκολεύεσαι ν’ αναπνεύσεις ή απλωμένη πάνω στο γοφό σου αν κοιμάσαι πλάγια. Ακόμα κι να πιάνεσαι στην ίδια θέση, δε θες ν’ αλλάξεις πλευρό για να μη χαλάσεις το βαθύ της ύπνο. Οι γάτες άμα νιώθουν ασφαλείς, κοιμούνται αρκετά βαθιά και μάλιστα ονειρεύονται. Βγάζουν κραυγές και κουνούν τα πόδια και την ουρά στον ύπνο τους.

Αγαπούν πολύ και τα ανθρώπινα φαγητά. Ειδικά τα ψάρια, το κοτόπουλο και τα όλα τα κρεατικά. Δε θα διστάσουν ν’ ανέβουν στο τραπέζι για να φάνε μέσα απ’ το πιάτο σου ή να χωθούν στο νεροχύτη με τα άπλυτα πιάτα  και να τα γλύφουν. Ακόμα και στον κάδο σκουπιδιών θα τις βρεις να σκαλίζουν αν έχει υπολείμματα νόστιμου φαγητού.

Το σπίτι που τις φιλοξενεί το θεωρούν όλο δικό τους, αυτές δε νιώθουν φιλοξενούμενες, μα κυρίαρχα αφεντικά. Θα το εξερευνήσουν από το πάτωμα ως το ταβάνι βρίσκοντας απίθανες κρυψώνες μέσα σε ντουλάπες, πίσω από τις κουρτίνες ή ψηλά στα πατάρια.

Είναι εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς πως ένα τόσο μικρό ζώο σε μέγεθος σε σχέση με τον άνθρωπο, είναι ικανό να κάνει τόσο έντονα αισθητή την παρουσία και την αντιληπτικότητά του σε βαθμό να σε θαμπώνει με  την ευστροφία του.

Αντιλαμβάνεται πλήρως τα συναισθήματά μας, ειδικά όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή λυπημένοι. Εκείνες τις στιγμές θα έρθει δίπλα μας, ακόμα και την ώρα που κλαίμε και θα κουρνιάσει φροντίζοντας ν’ ακουμπάει το σώμα μας με το δικό της.
Είναι ο τρόπος της να μας πει πως λυπάται, πως μας αγαπά και πως δεν πειράζει. Ό,τι και να συμβεί θα έχουμε τη δική της αγάπη.

Είναι συγκλονιστική η ζωή όταν ζεις με μια ή περισσότερες γάτες. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν τη συντροφιά της οι ηλικιωμένοι ή οι πολύ μοναχικοί άνθρωποι.

Είναι η τέλεια επιλογή κατοικίδιου-συντρόφου για όσους δεν έχουν αλλεργία φυσικά, αλλά και για τα μικρά παιδιά που τ’ αγαπάει και παίζει μαζί τους με τεράστια υπομονή και για ώρες.


Μαρία Φουσταλιεράκη 20-2-2017

1 σχόλιο:

Πείτε μας τη γνώμη σας...